,

Miért jó a pénzügyi tervezés és a tudatosság? Egyszeregy egyetemistáknak

pénzügyi tervezés

Olvasási idő: 7 perc

A pénzügyi tudatosság nem egy előre gyártott szobor, amelyet elég csak a kedvenc színünkre festeni. Ez sokkal inkább olyan aprólékos, egész életen át finomított mestermű, ahol sok réteg rakódik egymásra és sok pici rész kicsiszolását igényli. Pénzügyi tervezés, racionális döntések, kamatos kamat és társai – Michelangelo Sixtus-kápolnája ehhez képest egyszeri kifestőkönyv! Megijedni mindenesetre nem kell, mutatjuk a trükköket, amelyekkel bárki elkezdheti saját mesterművének felépítését!

Mi az a pénzügyi tudatosság?

Sokan már attól megijednek, ha számokkal és különféle pénzügyi fogalmakkal találkoznak, pedig a tudatosság nem pusztán az egészségünknek, a mentális állapotunknak és az elménknek tehet jót, hanem a pénztárcánknak is.

A pénzügyi tudatosság tulajdonképpen egy szemléletmód, amely segít abban, hogy pénzügyi helyzetünk őszinte és részletes feltárását követően a lehetőségekre is tisztán rálássunk. Egyik legfontosabb eleme tehát a rendszerezés: az egyszeri és rendszeres bevételek, valamint kiadások szorgos nyomon követése, majd ezek elemzésével a lehetőségek feltárása. Másik fontos eleme pedig a racionális döntés, vagyis amikor az érzelmek, az élmények, a berögződések, a társadalmi normák és a személyes tapasztalatok figyelembevétele mellett fenntartható és élhető döntést hozunk. Eddig ez mind túl ezoterikus? Mutatjuk a részleteket!

Az életpálya-jövedelmed akkor lesz maximális, ha nyitott vagy!

Egyetemista korában az ember havi megélhetése több tényezőtől függhet: szülői támogatás, diákhitel, megélhetési tanulás (ösztöndíj, TDK, pályázatok), esetleg nyári munka és/vagy gyakornoki munkabér. Ezek az egyetem vagy a főiskola végeztével azonban egy csapásra megváltoznak: az ösztöndíj megszűnik, a gyakornokság (talán) munkahellyé válik, a szülői apanázs elmaradozik. Egy út véget ért, viszont most kezdődik még csak a nagybetűs maga!

Ilyenkor érdemes átgondolni, milyen útra lép valaki: egy cég alkalmazottjaként a tapasztalatok szerint 3-5 év megbízható munkavégzés után emelkedhet meg a munkabére – még különféle váltásokat is beleszámítva -, majd egy idő után lassan mérséklődik az emelkedés. Vállalkozóként, amely kockázatkedvelőbb embertípust igényel, egész más pályakép rajzolódhat ki: az elején nehezebb az indulás és több a buktató, ha viszont beindul, akkor az eredményessége túlszárnyalhatja az alkalmazotti státuszét.

Bármelyik út mellett döntesz is, a pénzügyek szempontjából (is) három tanácsot érdemes megfogadni:

  1. Vedd komolyan, amit csinálsz! Félszívvel és féllábbal semmiben nem érdemes benne lenni, mert féleredményeket hoz.
  2. Állj több lábon! Érdemes a diverzifikálás alapelvét a munkában is alkalmazni. Ha ugyanis az egyik projekt bedőlne, rögtön akadna mellette egy másik, amit folytatni lehet.
  3. Újulj meg! A 21. században már nem elég egyetlen szakma elsajátítása, mivel minden rendkívül gyorsan változik. Néhány év múlva talán egy olyan állásra jelentkezel majd, ami most még nem is létezik! Hogyan lehet felkészülni a jövő bizonytalanságaira? Érdemes nyitottnak maradni az újra és a tanulásra!

Tudatos pénzügyi tervezés

Financiális szempontból mindehhez érdemes hozzátenni a már említett rendszerezést és pénzügyi tervezést. Akár hiszed, akár nem, a legtöbb gazdag ember nem a főnyereményt ütötte meg, hanem folyamatosan megtakarít. Emiatt, ha elfogadsz egy tanácsot, vezesd a bevételeidet és a kiadásaidat, így pontosan láthatod a kockázatokat és a lehetőségeket is.

Érdemes egy Excel-táblában/alkalmazásokban gyűjteni a számokat, majd ezek alapján reális havi, esetleg éves és 3-5 éves tervet felállítani a költségek visszafogására, a megtakarítások növelésére vagy a bevételek emelésére – kinek-kinek saját céljai szerint. Így tisztábban lehet látni, milyen költségkategóriákra mennyit költünk, jobban lehet tervezni a nagyobb értékű beszerzéseket, és segíti a napi szintű, kisebb „áldozatok” meghozatalát is.

Barátod a kamatos kamat

Még nem tudod, de tényleg a kamatos kamat az egyik legjobb barátod a megtakarítások terén – és így gondoskodik arról, hogy mindig legyen mit a tejbe aprítani. Node, hogyan is képzeljük el egyszerűen? Sokan fel szokták tenni nekem a kérdést, hogy ha a kamat 10 év alatt 4 százalék, akkor hogyhogy nem a felvenni kívánt összeg, vagyis a tőkeösszeg 104 százalékát kell végül visszafizetni. Ennek az oka pontosan a kamatos kamat, amely akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadva ezek együtt kamatoznak tovább. Példánkban tehát ha 1 év alatt 4 százalékot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4 százalékos kamatát számoljuk, vagyis a rákövetkező évben már 108.16 forintot és így tovább. Ha többet olvasnál a témáról, kattints ide.

És ha már itt tartunk, érdemes a rettegett THM és EBKM rövidítéseket is górcső alá venni. A THM-mel a hitelek reklámozásakor találkozhatunk legtöbbször. Valójában a teljes hiteldíj mutatóról van szó, és például egy lakásra felvett jelzáloghitel esetén magába foglalhatja, mennyi a hitel folyósítási díja, a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslési díja, a jelzálog bejegyzésének földhivatali díja, stb. Ehhez képest az EBKM a megtakarítások világában válik fontos rövidítéssé. Az egységes betéti mutatót takarja, amely a megtakarítások átlagos évesített teljes hozama.

Ha ezekkel az alapfogalmakkal tisztában van az ember, akkor biztonságosabban vizsgálhatja meg a rendelkezésére álló lehetőségeket és mérheti fel a kockázatokat is. Ha meghoztuk a kedved, és többet olvasnál a legfontosabb pénzügyi alapfogalmakról, akkor kattints ide.

A múlt után futsz vagy a jövőben élsz?

Ha elsajátítod az alapokat és elkezded feljegyezni a költségeidet, könnyedén kikerülhetsz azoknak a köréből, akiknek a kezéből valahogy mindig elfolyik a pénz és semmi nem marad a hónap végére. Ők azok, akik, ha Fortuna nincs velük, könnyen megcsúsznak valahol és tartalékok nyújtotta védőháló nélkül könnyen kerülnek olyan helyzetbe, amikor évekig csak futnak a múlt adósságai és teendői után, és így valójában sosem tudják fejleszteni saját életüket.

Természetesen a másik végletbe sem érdemes átesni, állandóan csak a jövőre gondolni és félretenni, miközben elhalad mellettünk az élet. Érdemes megtalálni az arany középutat, naprakésznek lenni, tanulni másoktól, figyelni a befektetési lehetőségeket és célokat kitűzni. Habár általánosságban elmondható, hogy a boldog élet titka talán nem a pénzügyi tudatosságban rejlik, viszont a tervezett, rendezett körülmények igenis hozzásegítenek a harmonikus mindennapokhoz!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük