Mik azok a pénzügyi alapfogalmak, amelyek nélkül lehetetlen élni?

pénzügyi alapfogalmak

Olvasási idő: 11 perc

A pénzügyekhez való tudatos hozzáállás első lépcsőfoka a legalább alapszintű pénzügyi, ezen belül is hitelezési ismeretek megszerzése és azok alkalmazása a mindennapokban. Érthető, ha valaki tart a hitelfelvételtől, ha nincs teljesen tisztában, mit jelent a kamatos kamat vagy éppen a teljes hitel mutató, hogyan számolják a törlesztőrészletet vagy miért lehet fontos számára a BUBOR. Az alábbiakban nekik szeretnék segíteni, ezért néhány mondatban összeszedtem azokat a pénzügyi alapfogalmakat, amelyek nélkül szerintem lehetetlen a mai világban boldogulni.

Mi az a kamat?

Hitelfelvételnél az egyik legfontosabb információ, hogy mekkora a kamat, vagyis mennyibe fog kerülni a hitelfelvevő számára az adott pénzösszeg. A kamattal ugyanis egyrészt a kölcsön kapott pénz árát fizetjük meg, másrészt pedig azt, hogy a jövőben hogyan fog változni a pénz értéke. Egy év múlva ugyanis a kezünkben lévő 100 forint a pénz romlása, vagyis az infláció miatt kevesebbet fog érni – a banknak pedig ezt is bele kell kalkulálnia az általa összeállított hitelkonstrukciókba, hiszen nem ritka, hogy húsz-harminc évre adja kölcsön pénzét az ügyfeleknek. Vagyis, ha 3 százalékra ad 100 forint hitelt a bank egy évre, akkor egy év múlva 103 forintot vár vissza. Ugye, hogy nem is olyan ördöngős?

Mi az a kamatos kamat?

Ha már eléggé nekibátorodtunk, akár a kamatos kamat fogalmát is körbejárhatjuk közelebbről, azt a koncepciót, amely a legtöbb magyarnak a legnagyobb problémát okozza. Ezt nem én állítom, hanem a GfK 2015-ben az OECD által kidolgozott módszertan és kérdőív mentén készített, 1000 fős reprezentatív kutatása, melyben a felnőtt lakosság pénzügyi tájékozottságát és pénzügyi kultúráját mérték fel. Eszerint a kamatos kamattal kapcsolatos kérdésre a válaszadók mindössze harmada adott helyes választ.

Node, hogyan is képzeljük el egyszerűen a kamatos kamatot? Sokan fel szokták tenni nekem a kérdést, hogy ha a kamat 10 év alatt 4 százalék, akkor hogyhogy nem a felvenni kívánt összeg, vagyis a tőkeösszeg 104 százalékát kell végül visszafizetni. Ennek az oka pontosan a kamatos kamat, amely akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadva ezek együtt kamatoznak tovább. Példánkban tehát ha 1 év alatt 4 százalékot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4 százalékos kamatát számoljuk, vagyis a rákövetkező évben már 108.16 forintot és így tovább. Ha többet olvasnál a témáról, kattints ide.

Mennyire vagy hitelképes?

Hitelfelvételt megelőzően a bankok alaposan megvizsgálják a kölcsönt igénylő személy vagy vállalat jövedelmi/bevételi és vagyoni helyzetét, hiszen igyekeznek biztosítani maguknak azt, hogy az általuk kölcsönadott összeget a hitelfelvevő képes lesz folyamatosan törleszteni.

A hitelképességet a bank egyrészt megvizsgálja a hitelbírálat során. Alapvetően az aktuális jövedelmi és fedezeti viszonyok szerint hozza meg a döntését, de számos egyéb faktor is szerepet játszhat a döntésében. Például ellenőrzi a Központi Hitelnyilvántartó Rendszer (KHR) adatait is, ahol az adósok aktuális és korábbi hiteleinek alapadatai szerepelnek, valamint a hitelek visszafizetési teljesítésének hajlandósága és képessége.

Mi az a teljes költség mutató vagy teljes hiteldíj mutató?

A hitelek vagy biztosítások reklámozásakor gyakran találkozhatunk a THM és a TKM rövidítésekkel, vagyis a teljes hiteldíj mutató és a teljes költség mutató kifejezésekkel. Mindkettő a költségek összességét fejezi ki egyetlen, százalékban megadott számmal.

A teljes hiteldíj mutató például egy lakásra felvett jelzáloghitel esetén magába foglalhatja, mennyi a hitel folyósítási díja, a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslési díja, a jelzálog bejegyzésének földhivatali díja, stb. A THM sokféle banki hitelkalkulátor segítségével kiszámítható, ekkor a bankok azonban csupán egy általános számlacsomaggal és biztosítási összeggel számolnak, amely a hitelfelvétel során a konkrét adatok ismeretében válik pontossá – így a tényleges mutató eltérhet a kezdetitől.

A teljes költségmutató, amely a megtakarításokra felszámolt díjakat összegzi, célja pedig egyértelműen az, hogy összehasonlíthatóvá tegye a bonyolult akár kombinált biztosítási szerződéseket is, hogy egy átlagember is el tudja dönteni, körülbelül milyen költségekkel kell számolnia.

Mi az a BUBOR?

A BUBOR a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb angol megfelelőjének rövidítése, és azt a kamatot foglalja magában, amiért a különböző kereskedelmi bankok egymásnak adnak hitelt egy éven belüli futamidőre.

És hogy miért fontos megismerkedni a BUBOR-ral? Azért, mert ha olyan hitelkonstrukciót választunk, ahol a kamat éven belül változik, akkor az adott hitelkamatot általában a BUBOR értékéhez igazítják. Emiatt válik fontossá a BUBOR jelenlegi mértéke, várható alakulása és az ezzel kapcsolatos előrejelzések. Ha tovább olvasnál, ebben a cikkben mindezt jobban kifejtem.

Hogyan kalkulálják a törlesztőrészletet?

Fontos lehet megismerni, hogy a bankok hogyan kalkulálják a felvett hitelek törlesztőrészletének nagyságát, hiszen így a hitelfelvevőnek is könnyebb kiszámolni, mire számítson a törlesztésnél.

A havi fizetési kötelezettség két részből tevődik össze: a kamatból, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetnünk, valamint a tőkerészből, mellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően. Azt is érdemes észben tartani, hogy a futamidőtől függően a törlesztési periódus elején összegszerűen nagyobb kamatot fizethetünk, amely a tőkerész csökkenésével időarányosan egyre csökken.

pénzügyi alapfogalmak

Photo by Clay Banks on Unsplash

Mik a hitelkártya-használat veszélyei?

A hitelkártya igénylésével tulajdonképpen hitelt veszünk fel a banktól. Egy olyan speciális bankkártyát kapunk, amellyel a hitelintézet által meghatározott hitelkeret összegéig fizetni tudunk, esetleg készpénzt tudunk felvenni.

Abban azonban biztosnak kell lennünk, hogy az adott türelmi időszak végéig az utolsó fillérig vissza fogjuk tudni fizetni a banknak a hitelkártyáról elköltött pénzt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a bank súlyos kamatokat, akár 40 százalék éves kamatot is felszámolhat az elköltött összegekre. A bármilyen körülmények között jól teljesítő visszafizetőknek a hitelkártya nagyszerű lehetőség, mivel még jóváírást is kapnak a költéseik és az időben történő visszafizetések után, ha viszont valaki bármilyen okból nem tud fizetni (megromlik az egészsége, csökken a bevétele, stb.), az súlyos adósságspirálba kerülhet.

 Mi az a diverzifikáció és miért fontos?

Gyakran hallhatjuk a misztikusnak és bonyolultnak hangzó „pénzügyi eszközök diverzifikációja” kifejezést. Ez valójában csak annyit takar, hogy a birtokunkban lévő értékeket érdemes minél többféle eszközbe elhelyezni. Egyrészt azért, hogy a hátrányok ne koncentrálódjanak, vagyis, ha valamiféle válsághelyzet alakul ki, akkor valamelyik eszköz segíthessen a talpon maradásban, másrészt, hogy a különféle befektetések különböző hozamait és előnyeit is élvezhessük.

Kicsit olyan ez, mint nyáron fagyizót és esernyőárusító boltot is üzemeltetni – hiszen így bebiztosítjuk, hogy akár süt a nap, akár esik az eső, mindig jól fogunk járni. Tehát érdemes megfontolni, hogy a párna alatt tartott készpénz mellett megtakarítási számlán, befektetési aranyban vagy esetleg állampapírban is elhelyezzünk valamennyi megtakarítást, hiszen így elkerülhetjük, hogy egy esetlegesen kialakuló hiperinflációs helyzetben az összes pénzünk egy csapásra elértéktelenedjen.

Kinek fontos az alternatív hozam?

A pénzügyi világban alternatív hozamnak nevezzük azt a hozamot, amely akkor állhatna a rendelkezésünkre, ha egy bizonyos pénzösszeget adott lehetőségek és kockázatok mentén egy másik eszközbe való befektetésre fordítanánk.

Arról van szó, hogy az adott használati szokások mentén az autót vagy a motorbicikli éves költsége a kedvezőbb, az egyéb használati kényelmi szempontokat is figyelembe véve– az egyes opciók esetén milyen várható előnyökkel és hátrányokkal számolhatunk.

Ugyanez érvényes a befektetésekre. Ha valaki a MÁP+-t vagy a prémium állampapírt előnyben részesíti az ingatlannal szemben, akkor valószínűleg nagyobb bizodalma van az államban, mint az ingatlanpiacban. Természetesen a hozam mellé mindig oda kell tenni a kockázatokat is – mivel elméletileg az alternatív hozam csak azonos kockázati szint mellett jelent valódi alternatívát.

Milyen összefüggéseket találunk a kockázat és a hozam között?

A kockázat és hozam esetén él és virul a régi, jól ismert összefüggés: minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb lehet a potenciális hozam – de ezzel egyenesen arányban nő a bukás lehetősége is. Vagyis a kockázattal annak az esélye is emelkedik, hogy kevesebb pénzt kap vissza a befektető, mint amellyel elindult.

Hosszú távú nyugdíj megtakarításoknál fiatalon még kockázatos portfólióba érdemes fektetni, míg közeledve a nyugdíjhoz egyre inkább a kockázatmentes irányba érdemes eltolni a megtakarításokat.

Mi az az állampapír és mire jó?

Az állampapír egy olyan befektetési forma, amelynek megvásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre. Vagyis az állampapír egy adott állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Különféle fajtái és különféle hozamai lehetnek, például hazánkban létezik kincstárjegy, amely egyéves vagy annál is rövidebb lejáratú, valamint államkötvény, amely egy évnél hosszabb lejáratú.

Az állampapír azoknak jó, akik nem szeretnének sokat kockáztatni – és inkább a kiszámítható hozamot részesítik előnyben. Aki például általános iskola végén félretesz egy nagyobb összeget a gyermeke egyetemi tanulmányaira, öt évvel nyugdíj előtt áll vagy az egyetem kezdetén elkezd ingatlanra gyűjteni, vagy bármi olyasmit szeretne, amit a lejárati idő körül – jelen esetben öt év múlva – szeretne felhasználni, de nem igazán kockázatkedvelő, annak nagyon jó lehet befektetésre az állampapír.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük