CSOK, otthonfelújítás, ÁFA: Megnéztük, hogyan változnak a családtámogatások 2021-ben

családtámogatások 2021

Olvasási idő: 8 perc

Már csak ez hiányzott: a koronavírus-járvány okozta korlátozások állandó változása és a gazdaság instabilitása mellé az új évtől még a lakáshitelezéssel és az otthonteremtéssel kapcsolatosan is egy sor új törvény és rendelet életbe lépésére számíthatunk. Családtámogatások 2021: Hogyan vehető fel januártól a CSOK vagy a babaváró hitel? Milyen feltételekkel jár a felújítási támogatás vagy hogyan érdemes újévtől kezdve előtörleszteni? Az alábbiakban összeszedtem a 2021. január 1-től érvényes családtámogatási programok főbb elemeit, hogy senkit ne érjen váratlanul a sok újdonság.

Családtámogatások 2021: Hogyan változik az új értékesítésű ingatlanok ÁFA-ja?

Az egyik legfontosabb változás, hogy a 2020/275-ös magyar közlönyben megjelentek szerint 27%-ról 5%-ra csökken az új értékesítésű ingatlanok ÁFA-ja. Ez a rendelkezés ismerős lehet sokaknak, mivel egy évvel korábban vezettek ki egy nagyon hasonló rendelkezést. Bár nem vagyok ügyvéd, de szó szerint ugyanazt a passzust ugyanabba a pontba illesztették vissza, így iránymutatóak lehetnek a korábbi gyakorlatok.

Érdemes azt is pontosan tudni, mikor minősül újnak egy ingatlan és milyen kritériumok vonatkoznak rá. Az ÁFA-szabályok értelmében ez újnak akkor tekinthető, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év. Aki új ingatlant vásárol és ezt 5% ÁFA mellett szeretné megtenni, annak azt tanácsolom, hogy mindenképpen kérdezze meg az építési engedély kiadásának időpontját, mert amennyiben 2018. november előtti, vagy 2021 január utáni, akkor beleesik a kedvezményes időszakba.

Az 5%-os ÁFA-kör további kritériuma, hogy többlakásos lakóingatlan esetében a vásárolt lakás a 150 m2, egylakásos családi ház esetében pedig a 300 m2 hasznos összes alapterületet ne haladja meg az ingatlan. Mivel az új lakóingatlanok értékesítése (ez alatt legtöbben a klasszikus vásárlást értik), illetve az áfatörvény szerint a generálkivitelezős építkezés is termékértékesítésnek minősül, így ebbe a körbe tartozna, viszont sajnos a saját építkezést kivették az 5%-os ÁFA-körből. Jó hír viszont, hogy az eddigiek alapján úgy tűnik, CSOK-kal vásárolt új ingatlan esetében még a kedvezményes 5%-os ÁFA is visszaigényelhető lesz.

Illetékmentessé válik a CSOK új építésű és használt ingatlanok esetén is

A 2020/275-ös magyar közlönyben megjelentek szerint a CSOK-ot jövőre igénybe vevőknél a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján történt, új vagy használt lakás vásárlása a forgalmi értéktől függetlenül teljesen illetékmentes lesz. Fontos, hogy megszűnik egyúttal az az eddigi rendelkezés, hogy a CSOK összegével csökkenthető az illeték alapja. Tehát az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes, ez megkönnyítheti számos család helyzetét.

Külön jó hír, hogy a lakásvásárlás mindenki számára illetékmentes lesz, aki CSOK-támogatást is igényel új otthona megvételéhez: vagyis a már gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők (utóbbi kettő csak meglévő gyermek esetén) is jogosultak lehetnek erre a kedvezményre. Emellett azok a házaspárok is jogosultak az illetékmentességre, akik a jövőben szeretnének gyermeket, és CSOK-ot is igényelnének vállalt gyermekükre. Amennyiben azonban egészségügyi okot leszámítva bármilyen okból nem teljesül a CSOK vállalása, akkor az illetéket vissza kell fizetni (büntetőkamat nélkül).

Már van olyan esetre is példám, ahol korábban egyszer már felvették a CSOK-ot és vissza is fizették, majd a tervek szerint jövőre újra felveszik, és így nagy értékű ingatlan vásárlásánál már illetékmentességet is tudnak szerezni, tekintettel arra, hogy a CSOK meglévő gyermek esetében visszafizetést követően is újra igényelhető.

Akár a CSOK teljes összege felvehető lesz többgenerációs otthonok létrehozására

Eddig valamennyi CSOK-szabályozás kitételének számított, hogy az ingatlan eladója vagy az építés kivitelezője nem lehet a vevő vagy az építtető közeli hozzátartozója. Így eddig csak azt az élethelyzetet lehetett megoldani, ha valaki a meglévő szülői ház mellé egy önálló lakóépületet épített (viszont hozzátenném, hogy ebben az esetben a sikerhez sok csillagnak kellett együtt állnia).

Január elsejétől azonban lehetőség lesz például arra, hogy valaki az új építésű CSOK égisze alatt építse be a szülői ház tetőterét. Elegendő lesz annyi, hogy ezzel önálló lakóegységet hoz létre. A gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtérbeépítéssel megvalósuló új, úgynevezett többgenerációs otthon létrehozására jövőre akár 10 millió forintos CSOK-támogatást is kaphatnak. Emellett a 3%-os kamattámogatott hitel is igényelhető. A már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik ezt a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor viszont az életkori határ 40 év.

Ami fontos, hogy a többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtérbeépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén a bővítésre/építésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni. Továbbá azt is érdemes észben tartani, hogy a támogatás önálló, külön bejáratú, konyhával, fürdőszobával és lakótérrel bíró otthonra vehető fel. Az alapterület egy gyermek esetében legalább 40 m2, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie.

3 millió forint otthonfelújítási támogatás

A 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletbe foglalt 3 milliós otthonfelújítási vissza nem térítendő támogatás várhatóan a következő két év nagy durranása lesz. Fontos része a támogatásnak, hogy azt meglévő gyermekre lehet igényelni, így a házasság nem elvárás: egyszülős családok, a különélők és az elváltak is élhetnek a lehetőséggel. A meglévő gyermek kategóriába viszont a legalább 12 hetes magzatok és a nagykorúvá vált, a 25. életévüket még be nem töltött együtt élő gyermekek is beszámítanak. Ami még fontos, hogy a szülő(k)nek és a gyermek(ek)nek legalább egy éve a felújítandó lakásban kell lakniuk, ez alól csak a frissen vásárolt ingatlan lehet kivétel.

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint. A támogatás összegében az anyagköltségnek, illetve a vállalkozói díjnak is szerepelnie kell, így a maximális támogatás igénybevételéhez a 6 milliós költségvetésből legalább 1,5 milliót el kell érje a munkadíj. Viszont január elsejét követően már lehet is szerződni a kivitelezővel, és onnantól indulhatnak is a munkálatok.

Az igénylést ügyfélkapun, postai úton vagy kormányablakon keresztül kell benyújtani az Államkincstár részére. Az igénylés értelmezésem szerint (bár ez számomra kicsit furcsa) a munkálatok befejeztét és a számlák kifizetését (8. paragrafus) követően, de legkésőbb 2022 év végéig nyújthatóak be. Novák Katalin nyilatkozata szerint a CSOK-hoz benyújtott felújítási, bővítési számlák nem használhatóak, de lakástakarékpénztári megtakarításhoz használt számlák elismerhetőek az otthonfelújítási támogatás igénylésénél is.

Ha párok igénylik a támogatást, ezt közösen tehetik meg, és az ingatlanban is mindketten tulajdonjoggal kell rendelkezzenek, együttesen minimum 50%-kal (korábban így volt az 1-4 milliós előtörlesztés esetén is, de azt utána puhították. További feltétel még a legalább az egyik fél egy éves TB jogviszonya, melyet külföldi jogviszonnyal is lehet igazolni.

Családtámogatások 2021: Főbb feltételek

Aki nem szeret elveszni a részletekben, annak táblázatokba foglaltam a kedvezmények főbb feltételeit:

családtámogatások 2021 családtámogatások 2021

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük