, ,

Otthonfelújítási támogatás pályázatíró nélkül is lehet sikeres?

Olvasási idő: 4 perc

Módosult időpont szerint, 2024.07.01-én indul az új otthonfelújítási hitelprogram, mely lényegében korszerűsítési munkákra vehető igénybe. A kamatmentes hitel (maximum 6 millió forint) és vissza nem térítendő támogatás nincs gyermekhez kötve, azonban legalább 30%-os primer energiamegtakarítást kell elérni és az elvégezhető munkálatok köre is szűkebb.

Ennek igénylésében pénzügyi hitel közvetítők nem vehetnek részt, nem is bankokban, hanem három bankból álló konzorcium MFB pontjaiban lehet majd igényelni. Ez a konzorcium az MFB nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárásait a 2021-2027-es ciklusra nyerte el. Egy egészen újfajta, inkább korábban vállalati támogatások igénylésére hasonlító struktúrát alakítanak ki, melyek kulcsfogalmai a kulcstermékek listája, minősített kivitelező és tanácsadó. Ezek listája 2024.06.26-át követően lesz elérhető az ÉMI honlapján. Ha valaki mélyebben meg szeretné érteni, hogy milyen jelentőséggel, feltételekkel és szerepkörökkel bírnak a leírtak, itt tudja a felhívásokat átnézni.

A támogatás kapcsán elsősorban azt érdemes megvizsgálni, hogy van-e kizáró ok, mik az igénylés feltételei:

  1. A korszerűsítendő családi ház 1990.12.31-et megelőzően épült-e. Csak kivett lakóház udvar lehet, társasház például nem, de osztatlan közös elfogadható (megosztási szerződéssel).
  2. El lehet-e még érni gazdaságos beruházásokkal a 30%-os primer energiamegtakarítást? Ráadásul a megújuló alapú villamosenergia előállítás pl. napelem telepítése nem számíthat bele. Praktikusan, aki a legjobb megtérülési munkálat elvégezte már, nála kérdéses, hogy el tud-e még megfelelő energia megtakarítást érni. Például, aki már a födémet leszigetelte, cserélt nyílászárót, akár egy minimális 4-6 centis szigetelés van a falon, annál -és egyébként mindenkinél, aki jogosult lehet – mindenképp érdemes energetikust felkeresni.
  3. A költségvetést, legalább 40%-ig elő kell finanszírozni. Ugyanis az önerő minimum 14,3% és a hitelek is maximum 75-50%-ig finanszírozhatóak előre szállítói előlegszámla fényében.
  4. Aki nem elég gyors, budapesti ingatlanokra 6,39 milliárd forint áll rendelkezésre a teljes keretösszeg 5,8%-a. Magas hatásfokú kazánnal való fűtéskorszerűsítésre pedig további 20 milliárd maximalizált alösszeg van. A teljeskörű anyag benyújtásakor a banki rögzítés dátuma lesz a keretfoglalási sorrend alapja. Számos dokumentumot (pl. igénylő, nyilatkozatok, energetikai, költségvetés, kivitelezői szerződés, stb.) be kell adni és kivitelezővel, energetikussal alá kell íratni. Szem előtt kell tartani a kulcstermékek listáját, mely csak 26-a után lesz elérhető a minősített szállítók és tanácsadók listájával együtt. A bírálat 70 nap is lehet.
  5. A hitelképesség, legalább teljes összegben visszafizetett KHR tartozás, minimálbért el nem érő köztartozás és adótartozás, állampolgárság is alapfeltétel.

Ha a fentiek teljesülnek, akkor az igénylésre érdemes felkészülni. Az igénylés menetére is van egy összefoglaló. Érdemes először egy értékbecslővel és a támogatási összeg kalkulátorral megnézni, hogy elérhető-e az adott ingatlanra a 30% energiamegtakarítás. Majd a kivitelezőket érdemes megtalálni árajánlatot kérni, és a költségvetést összerakni. Számos egyéb dokumentumot is be kell szerezni, például munkáltatói jövedelmigazolás, nyilatkozatok, hozzájárulások, szerződések, ezekről van egy átfogó lista az igénylőlap végén. Ha minden megvan a teljeskörű igénylést a konzorcium MFB Pont (Plusz) lakossági fiókjainak egyikében kell beadni.

Szerintem odafigyeléssel beadható egyedül is az igénylés, tekintettel arra, hogy banki ügyintéző veszi át, ő is át fogja nézni. Azonban, mivel az időzítés is fontos, és véleményem szerint a korábbi lakossági pályázatokhoz képet némiképp bonyolultabb ennek a folyamata, így azt is érthető, ha valaki nem vág bele egyedül az igénylésbe.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük