Mibe érdemes befektetni válság idején?

mibe érdemes fektetni

Olvasási idő: 8 perc

A 2008-as válság óta soha nem látott mértékű gazdasági felbolydulás tapasztalható világszerte: a koronavírus-járvány miatt dinamikusan nő a munkanélküliek száma, rendkívül volatilisak a tőzsdék, befagyott a magyar lakáspiac – és egyelőre nem látni sem a világjárvány végét, sem a várható recesszió lefutását. Egy ilyen nehéz helyzetben érdemes átgondolni, milyen lehetőségek maradtak, ha valaki biztonságban szeretné tudni hosszú évek munkájával félretett megtakarítását. Ezért az alábbiakban összeszedtem, mibe érdemes befektetni válság idején.

Biztonság és diverzifikáció

Először is szeretném jelezni, hogy egyrészt hitelezésben járatos közgazdászként és nem befektetési szakemberként igyekszem a körülményekre tekintettel, a lehető legnagyobb megfontoltsággal tanácsot adni, másrészt a jelenlegi helyzet annyira gyorsan változik, hogy soraim gyorsan idejétmúlttá válhatnak.

Ennek ellenére két alapelvet érdemes megtanulni és mantrázni ilyen körülmények között, ha befektetésekről van szó: alacsony kockázat és diverzifikáció. Mivel még nem látjuk a válság pontos lefutását és az egyes cégekre, gazdasági szegmensekre gyakorolt hatásait, érdemes a biztonságosabb befektetések irányába elmenni – ezek klasszikusan az állampapírokat, a értékállóbb nyersanyagokat és a devizákat jelenthetik, akár némi bankbetét is javasolt.

Ezen felül nem lehet elégszer megismételni, hogy az észszerű befektetés kulcsa válság idején a diverzifikáció. Egyáltalán nem érdemes egy lapra feltenni mindent, az a legjobb, ha 5-8 befektetési kategóriába szétterítjük a megtakarításainkat és az egyes kategóriákon belül is többféle megoldást keresünk. Hiszen, ha egyik-másik befektetés be is bukik, még mindig kompenzálhatja veszteségeinket a többi.

mibe érdemes befektetni

Forrás: https://teensfinancialliteracy.wordpress.com/investing/

Elsőszámú megfontolandó befektetés: állampapír

Válság idején az állampapírok, a nyersanyagok és a jól megválasztott devizafajták jelenthetnek mentőövet a tartalékoknak.

Az első kategóriát tekintve ideálisak lehetnek az ötéves, fix kamatozású magyar állampapírokMÁP Plusz avagy szuperállampapír és a prémium államkötvény, mindkét állampapír-család kamatozása a piaci kamatozás felett van. A MÁP Plusz előnye, hogy legalább kamatfordulókor biztosan visszaváltható. A prémium állampapír pedig inflációkövető, így olyankor is jó befektetésnek bizonyul, ha az esetleges részleges termékhiányok miatt inflációs környezet alakulna ki, ezért érdemes lehet az esetlegesen alacsonyabb likviditása ellenére is venni. Ha azonban kevéssé bízunk meg a magyar államban, más országok állampapírjaival, esetlegesen pedig az eurokötvényekkel is próbálkozhatunk.

Az állampapírok figyelembevételekor és a jelenlegi bizonytalan helyzetben esetleg kérdésként merülhet fel, csődbe mehet-e a magyar állam. Természetesen bármelyik ország esetén fennáll a csődkockázat, amennyiben nem tudja vagy nem akarja kifizetni a lejáró állampapírjait – ez legutóbb Libanonnal esett meg. Klasszikusan saját devizában viszont nem lehet teljesen eladósodni és csődbe menni, hiszen az adott ország bármikor meg tudja növelni saját pénzmennyiségét – azáltal például, hogy jegybankja elkezd több pénzt nyomtatni, de sok elmélet megdőlt mostanában, és egyéb mechanizmusok is elindulnak túlzott eladósodottság esetén.

Befektetési arany és devizák

Az állampapírokon kívül jelenleg a nyersanyagok jelenthetnek stabil bázist a befektetések értékének megőrzésére. Klasszikus „menekülő” nyersanyag a befektetési arany, amelynek az árfolyama fordított arányosságban mozog együtt a tőzsdékkel, tehát átlagot tekintve az utóbbi időben jelentős emelkedést mutat. Ha valaki azt feltételezi, hogy még nem várt módon tovább romlik a helyzet, akkor befektetési aranyból lehet érdemes „bevásárolni”. Ezen kívül érdemes lehet átgondolni, hogy melyik nyersanyagból várható a közeljövőben hiány, és hogy emiatt minek mehet fel az értéke, de azért azt meg kell jegyezni, hogy ez már kicsit kockázatosabb játék.

A harmadik lehetőség pedig különféle devizák kiválasztása, és a tartalékok azokba való átcsoportosítása lehet. Ezen a ponton az egyik választási szempont, hogy melyik ország várhatóan milyen ügyesen, mekkora gazdasági hatásokkal kezeli a járványhelyzetet, valamint az azt követő időszakot, milyen szerkezetű a gazdasága és valószínűleg hogyan fog visszarendeződni, miután az emberiségnek sikerül győzelmet aratni efelett a rendkívül gyorsan terjedő, és egyelőre gyógymód nélküli vírus felett.

Az ingatlanpiacon a kivárás jellemző

A mozgástér beszűkülése és a hiteltörlesztési moratórium bevezetése az ingatlanpiacot jelenleg a kivárás irányába tolja el. Jelenleg inkább a régebb óta folyamatban lévő tranzakciókat viszik végig az ügyfelek vagy az jellemző, hogy ha valamilyen oknál fogva muszáj ingatlanba fektetni (válás, gyermekszületés, család létszámának változása, stb.), akkor nagyon rövid idő alatt próbálják nyélbe ütni az ügyleteket. Így az azonnali ingatlanbefektetés helyett a jelenlegi helyzetben érdemes lehet esetlegesen néhány hónapot várni, és azután újraértékelni a ingatlanbefektetések körüli helyzetet.

Ha lehetetlen elhalasztani a vásárlást, akkor viszont nagyon gyorsan kell lépni, mivel a bankok nagyon gyorsan szigoríthatnak a hitelkondíciókon (már el is kezdték), tehát várhatóan a következő hetekben szigorúbban veszik a hitelképesség feltételeit, és a referenciakamatok is megnövekedhetnek. A közgazdászok által feltételezett, hosszabb távú, további hatásokat (esetlegesen fellépő munkanélküliség és nemfizetés okán romló hitelportfólió miatt megnövekvő kamatfelárak) azonban egyelőre a vállalati és a lakossági hitelmoratórium pár hónappal kitolta, és így ezeket potenciálisan a következő hónapok gazdaságpolitikai intézkedéseivel is ellensúlyozni lehet.

Ha sikerülne gyorsan megtalálni a koronavírus ellenszerét, akkor a gazdaságnak lehetősége lenne a gyors regenerálódásra, viszont a jelenlegi kilátások szerint erre több hónapot is várhatunk. Egy biztos tehát: a bizonytalanság megmarad a piacon.

Ha lehet, kerülje a részvényeket

A jelenlegi időszakban a lehető legkockázatosabb részvényekbe, részvény-alapú befektetési jegybe vagy nyugdíjpénztárba, unit linked biztosításokba fektetni a pénzünket. Hiába tűnhet úgy, hogy a spekulánsok egy-egy jó húzással könnyen meggazdagodhatnak ilyenkor, ne most vegyünk részvényeket, hacsak nem játékpénzzel tőzsdézünk, vagy nincs valódi rutinunk a kereskedésben és a cégelemzésben. Érdemes mindig észben tartani, hogy egy részvény árfolyama nagyon volatilis, mínuszba is kerülhet, a cégek pedig egy elhúzódó válság esetén csődbe is mehetnek, amikor a teljes befektetett összeget elveszíthetjük

Ha már két hónapja folyamatosan általános emelkedés észlelhető a tőzsdén, akkor jó esély lehet arra, hogy elindul a lassú kilábalás és akkor jött el az ideje, hogy magasabb kockázatú részvényekben vagy befektetési jegyben gondolkodjunk, de ez a 2008-as válság után is nagyságrendileg 3 év volt.

Szóval akkor mibe is érdemes befektetni válság idején?

Összességében tehát válság idején a különféle állampapírokból, nyersanyagokból és devizákból összeállított, diverzifikált portfólióval tudjuk a legbiztonságosabban elhelyezni befektetéseinket. Ezen kívül a részvénypiacot jelenleg érdemes lehet egy ideig kerülni, az ingatlannal pedig kivárni.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük